Arasdirma


                Vitaminlər


Qrupu

Bu bloqumuzda biz ərzaqlar və onların tərkibindəki vitaminlər haqqında araşdırdıqlarımızı sizinlə bölüşəcəyik.

Tərkibində E vitamini olan ərzaqlar



        

   



  
Biz araşdırdıq ki,bu vitamin bağırsaqların işləməsinə
çox yaxşı təsir edir.
  




               C vitamini


  

                              



Sitrus meyvələri C vitamini ilə

zəngin olur. 





                 

                           

C vitamini orqanizmin immunitetini gücləndirir,

ona böyük qüvvə verir.

Bloqumuzda yerləşdirdiyimiz

bütün bu meyvə,tərəvəzlər və giləmeyvələr

 C vitamini ilə zəngindir.

                                   

















                                                             


                                                       

                                                  Karbohidratlar






Gün ərzində insan çox böyük enerji                         

sərf edir.

Bu itirilmiş enerjini karbo-

hidratlar orqanizmə qaytara bilər.

Göstərdiyimiz bu ərzaqlar

karbohidratlarla zəngindir.


                                                                             



   

                                                                 


 

                                            Kalsium duzları


Süd məhsulları;

süd, kəsmik və s. kalsium duzları 

ilə zəngindir .






















 Bu şəkillərdə gördüyümüz ərzaqlar kalsium duzu ilə zəngindir.

Biz araşdırdıq ki, kalsium -sümüklərə,əzələ və ürəyə;

fosfor-sümüklərə,sinir sisteminə;

maqnium-damir sisteminə;

dəmir-qanın tərkibinə xeyirdir.               

 





Fosfor-ət,balıq,pendir,kələm,yumurta və çörəkdə;

Maqnium-yarmalarda,qara çörəkdə;

Dəmir- təzə göyərtidə,ətdə və çörəkdə var.         





  



























A vitamini görməni yaxşılaşdırır,

bədəni infeksion xəstəliklərdən

qoruyur.

  
















Bloqumuzda yerləşdirdiyimiz bu şəkillərdəki

                                                     ərzaq,meyvə,göyərtilər,süd məhsulları














A vitamini ilə zəngindir.



















                                                           B1 vitamini

B1 vitamini iştahanı yüksəldir,sinir sisteminə yaxşı təsir edir.

B1 vitamini insan orqanizmini soyuğa davamlı edir. 



B1 taxılların üz pərdəsində,yəni taxıllarda,qaraciyərdə,mayada da olur.














                                                                             







                                        B 12 vitamini

B12 vitamini gözlərin və dərinin sağlamlığı üçün 

vacibdir. Biz araşdırıb gördük ki, B 12 vitamini

qidanın orqanizm tərəfindən yaxşı həzm olun

ması üçün də mühüm əhəmiyyət daşıyır.                                                            



                                                                  



Bu vitamin süddə,ət məhsullarında(qaraciyər,ürək və böyrəkdə),kələmdə,yumurtada,mayada və kahıda olur.

                                                                           











                  D vitamini   




   Bu vitamin kalsium və fosforun sümüklərdə 

toplanmasına kömək edir.Yuxarıda fosfor və

kalsiumun xeyri haqqında  danışmışdıq.                

                                                 D vitamininə yumurta sarısı,kərə yağı və balıq yağında rast gəlinir.

                                                    

                                                 P vitamini

Bədənimizdə çoxlu sayda qan kapilyarları var.

p vitamini onların divarlarını möhkəmlədir.

O , limon,portağal,qirmizi bibər,itburnu,çay yarpaqları və 

üzümdə mövcuddur.



Ədəbiyyatımızda,musiqimizdə sağlam həyat tərzi həmişə vurğulanmış,önə çəkilmişdir.

Gəlin  musiqimizdə min  dərdin dərmanı çayın vəsfinə qulaq asaq.












                                                 

              P P vitamini

Pp vitamini orqanizmi sinir sistemi



 xəstəliklərindən qoruyan vitamindir.

Ona daha çox süddə,qaraciyərdə,

böyrəkdə,göbələkdə,mayada,yer fın-

dığında rast gəlinir.



Biz yuxarıda sadaladığımız qida və

 onlardakı vitaminləri bu cədvəl vasıtəsi ilə

 ümumiləşdirdik. 





Gəlin musiqimizdə meyvələr və vitaminlər haqqında səslənən
 fikrə diqqət edək.


Vitamin can dərmanı........

Qabığını soymadan yeyin.....Bəli, bizim musiqimizdə də sağlam yaşam tərzi öndə dayanan bir mövzudur.





                        Düzgün qidalanma rejimi haqqında nə bilirik


                                        



   






 Düzgün qidalanma insanların həyat və fəaliyyətinə  təsir edən ən

mühüm amillərdən biridir. 



ƏGƏR DÜZGÜN QİDALANARIQSA HƏR YEMƏK ZAMANI ORQNİZMƏ LAZIM OLAN QƏDƏR QÜVVƏ VERƏ BİLƏRİK.







Azərbaycan əhalisinin 25% piylənmədən əziyyət çəkir.






Piylənmənin əsas səbəbi kimi sünü qidalanma və gənclər arasında
çox geniş yayılmış fas food yeməkəri təşkil edir.










Faydalı məsləhətlər



 İndi biz  araşdırdırdığımız bir neçə  faydalı məsləhətlərlə

sizinlə bölüşmək istəyirik.



Nə vaxt yeməliyik?


Düzgün qida 3 dəfə yeməkdən ibarətdir.

Səhər,nahar və şam yeməyi,2-3 ara yeməyi

                                                  

                                          Nə yeməliyik? 


                       Səhər yeməyi

Səhər yeməyi:kəsmik,istədiyiniz meyvə  ilə yoqut,südlü sıyıq 


                                 








                                 

                                   Nahar yeməyi  

Nahar yeməyində həm birinci,həm də ikinci yeməyi bişirin.

Şorbaların bişirilməsi üçün göbələk,yağsız ət,balıqdan istifadə edin.

Birinci yemək zamanı tərəvəz şorbalarından,bulyondan,sulu xörəklərdən istifadə edə bilərsiniz.





İkinci yemək

İkinci yeməyə: düyü,arpa yarması,
qarabaşaq və makaron yeyə bilərsiniz.Bunların üstünə

toyuğun döş ətini,mal əti əlavə edə bilərsiniz 


                                              




                                         Şam yeməyi

Şam yeməyi zamanı göyərtidən,tərəvəzdən və yağsız balıqdan istifadə olunmalıdır.










                                          






                         Ara yeməklər

Bu yeməklər zamanı meyvə, qoz,yüngül salatlar istifadə edə bilərsiniz 













                        Bunları etmək məsləhət deyil

                                                                                                          
                                                                                                       























Duzlulardan,şorabalardan,konservləşdirilmiş ərzaqlardan

konditer məhsullarından ,xeyirli maddələr olmayan lakin çox 

kolorist olan digər ərzaqlardan imtina edin.








 








Vitaminsiz təşkil olunmuş menyu 

ağacdakı saralmış yarpağa,

suyu quruyan çaya bənzər.

                                                                                        
















                                                                                                                                 

Комментариев нет:

Отправить комментарий